Vragen en Antwoorden

Portugese herder met strobist fotografie

Een tijdje terug heb ik jullie gevraagd of jullie nog vragen voor mij hebben. Ik heb een aantal vragen van jullie binnen gekregen die ik in deze blog ga beantwoorden.

Welke apparatuur gebruik je?
Ik maak de foto’s met een Canon camera (5DM4) en heb verschillende lenzen die ik gebruik.
Maar het meeste zit de Canon 70-200 mm 2.8 lens erop omdat je zowel voor actie als portret heel goed kunt gebruiken. De Sigma 105 mm 1.4 gaat ook altijd wel mee, want die vind ik portretten echt heel mooi! 
Ik maak geen gebruik van filters, wel van flitsers (van het merk Yongnuo) wanneer ik strobist foto’s ga maken.
Het bewerken van de foto’s doe ik in Lightroom en Photoshop.

Hoe gaat een fotoshoot in z’n werk?
Wanneer je een shoot bij me hebt geboekt hebben we eerst contact over de mail of telefoon over wat je graag wilt, en of je een voorkeur voor een bepaalde locatie hebt. 
Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld stad of bos, maar ook als je voor bos kiest, losloop of aanlijn. Dat is maar net wat jij zelf en de hond(en) prettig vindt. 

Tijdens de shoot lopen we een stukje en op mooie plekken maken we foto’s. Dit zijn meestal portret en actiefoto’s, en als je het leuk vindt om samen met de hond op de foto te gaan maak ik ook foto’s van jou met je hond(en).
Ik houd altijd in de gaten of de hond het nog naar zin heeft, als hij/zij het niet leuk meer vindt gaan we lekker een stukje wandelen en pakken we het fotograferen later weer op. Het moet vooral voor iedereen leuk blijven.

Wanneer we de foto’s hebben gemaakt maak ik thuis een keuzeformulier, daarop staan dan de onbewerkte foto’s waaruit gekozen kan worden.
De foto’s die je kiest ga ik voor je bewerken en stuur ik per WeTransfer op.
Heb je gekozen voor een pakket waar nog een afdruk bij zit, dan stuur ik die later per post of ik kom hem persoonlijk langs brengen.

Mijn hond volgt geen commando’s op, kan ik dan wel een shoot boeken?
Ja natuurlijk kan dat! Heb je een hond die minder goed luistert dan kunnen we ervoor kiezen om hem of aan een halsband en lange lijn te doen (die haal ik er dan in de bewerking weer vanaf) of we laten de hond gewoon lekker z’n gang gaan, dan komt er vanzelf een moment waarop ik leuke/mooie foto’s kan maken. 

Ook wanneer de hond niet los van de lijn kan (om wat voor rede dan ook) laten we gewoon de halsband om met lange lijn eraan of we doen hem/haar een showlijntje om, dan kunnen we zowel actie als portretfoto’s van de hond maken. 

Wat voor opleiding heb je gedaan?
Ik heb niet speciaal een opleiding gedaan voor fotograaf, maar wel heel veel cursussen en workshops bij verschillende aanbieders.
De meeste cursussen heb ik gedaan bij Mijn Stijl Fotografie, daar heb ik heel veel geleerd over hondenfotografie.
Wel heb ik een traject gevolgd waarin fotografie en het opstarten van je eigen bedrijf met elkaar gecombineerd werd.

Fotografeer je alleen dieren?
Ik vind het ook heel leuk om mensen aan het werk op de foto te zetten. Dit wordt nog wel eens gevraagd door mensen die een website aan het bouwen zijn en daar goede foto’s van zichzelf op willen hebben, of foto’s die ze op social media willen delen.

Gezinnen komen ook nog wel eens langs, en dat doe ik dan ook met veel plezier!
Maar mijn specialisatie en passie is wel echt hondenfotografie. 
Waarbij ik bij gezinnen af en toe echt moet zoeken naar een mooi plaatje, heb ik dat bij een hond meestal al meteen in mijn hoofd als ik de hond zie. 
Om die rede plaats ik ook bijna alleen maar honden op mijn sociale mediaaccounts 😉

Fotografeer je fulltime?
Ik fotograaf niet fulltime. Naast mijn baan als fotograaf heb ik een baan bij een baas op kantoor voor 16 uur in de week.
In januari 2021 ga ik ook nog een opleiding volgen voor voedingsadviseur voor honden en katten, dus wie weet kan ik daarmee mijn kantoorbaan op den duur om gaan ruilen.

Heb je zelf dieren?
Jazeker! Ik heb 1 kat, Pebbles van 14 jaar oud. Dat is een gewone huis tuin en keuken kat. En ik heb 2 honden, Puk van 9 jaar, en Bryja is 5 jaar. Puk is een Jack Russell (achtige) 😉 en Bryja is een IJslandse hond.

Hoelang fotograaf je al?
Ik fotografeer nu in bedrijf officieel 2 jaar. Daarvoor fotografeerde ik al heel veel verschillende honden om ervaring op te doen. Mijn eerste cursus ben ik begonnen in 2012. 

Wat is het verschil tussen minishoots en een fotowandeling?
Bij minishoots blijf ik op een klein stukje terrein. Tijdens een fotowandeling maak ik meestal een wandeling van rond de 5 KM, en op mooie locaties maak ik dan foto’s.

Heb je nog andere hobby’s?
Ik luister graag naar muziek (symphonische metal) en mag ook graag naar een concert gaan.

Wandelen met mijn honden is denk de hobby die wel het meeste tijd in beslag neemt :-), en ik train graag met ze. Met Bryja doe ik nu de apporteersport, en met puk af en toe eens een cursus op de hondenschool, maar die heeft alles al gedaan dus dat is dan meer om lekker met haar bezig te zijn.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stuur me gerust een email of vul het contactformulier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.